• български
  • English

Кратката история на „Венера Козметикс“

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

Венера Козметикс история
25 години след създаването си, "Венера Козметикс" е една от предпочитаните парфюмерийни компании, превърнали се в символ на високо качество и внимание към клиента

Началото на нашата история започва през далечната 1992 година в Пловдив. България беше в началото на своя преход, а много от нас бяха вперили поглед напред в бъдещето. Семейство ни реши да предприеме крачка напред не само в личното си, но и в професионалното си развитие. Така се роди идеята за създаване на собствена фирма, носеща името „Венера Козметикс“. По този начин се появи първият магазин за козметика и парфюмерия на „Венера Козметикс“, позициониран в централната градска част, на ул. „Капитан Райчо“. Както всяко начало, нашето също не бе лесно. Първоначално, фирмата ни предлагаше предимно козметични продукти и неголямо разнообразие парфюми. Марковата парфюмерия все още не бе толкова популярна, а познатите аромати бяха единици. Въпреки това редовните клиенти на фирмата ни бързо растяха.

Три години след началото на нашето начинание, през 1995 година, семейството ни сметна, че е подходящ момент за разширяване на дейността и открихме първия склад за продажби на едро и дистрибуция на козметика. Във „Венера Козметикс“ въведохме специално създадена складова програма и свързахме компютрите си в обща мрежа. Фирмата ни първа предложи непознатите на българския пазар продукти от водещите световни производители: Constance Carroll, Henkel, Unilever, Procter & Gamble, Mirato. За кратко време се превърнахме в един от основните и предпочитани дистрибутори на козметика за цяла южна България.

През 1998 година изместихме своята складова база на бул. „Марица“ 130, която функционира и до днес. Тя е реконструирана и модернизирана, а на същия адрес в момента се намира фирменият ни магазин и офисът на компанията. Първи въведохме в България системата “ex-van”- обслужване клиентите на едро директно от 5, специално оборудвани с компютърна система и заредени със стока, буса. Фирмата ни започна да рекламира чрез телевизионна и радио реклама, което бе истински лукс за края на 90-те, а първият ни фирмен уеб сайт допълни брандовата идентичност на компанията.

Дейността ни се разшири със създаването на нови магазини на бранда, които достигаха до общо 6 в Пловдив и Приморско. Неизменно присъствахме на всички базари и панаири с фирмени щандове.

Двата елитни магазина в центъра Пловдив бяха истинско бижу и предлагаха най-доброто от световната маркова парфюмерия и козметика. Това обаче стресна потребителите, тъй като клиентите смятаха, че щом магазинът е луксозен, то неминуемо цените са много високи. Фирмата ни до ден днешен има друга политика – достъпни цени и грижа за клиента, а не преследването на бърза и лесна печалба. Започнахме да затваряме един по един обектите, които работеха с продажби на дребно и се концентрирахме върху основната си дейност, а именно търговията на едро.

Акцентът в дейността ни се превърна разпространението и налагането на  продуктите на L‘Оreal и Garnier - фирмата ни бе официален дистрибутор за южна България повече от 10 години. През 2010г. L‘Оreal избираха само 1 фирма за официален дистрибутор на техните продукти за цяла България и прекратиха сътрудничеството си с „Венера Козметикс“. Семейство ни обаче никак не се стресна от това, тъй като вече нашият бизнес бе поел в малко по-различна посока. Фокусирахме се върху марковата парфюмерия и в края на годината около 95% от продуктите, които предлагахме  бяха именно изискани аромати.

25-years-venera-blog-post-image
Първи стъпки в онлайн търговията

Две години по-късно, обновихме официалния сайт на компанията, но страната ни бе връхлетяна от икономическата криза, която удобно се настани в домовете на цяла Европа. По това време, синът ни Петър бе на финала на средното си образование и започна да ни помага. През 2009 г., когато Петър беше едва на 18 години, с наша помощ, стартира първия онлайн магазин на „Венера Козметикс“. Макар началото на онлайн търговията с парфюми да бе трудно, имаше резултати. Пристигнаха първите онлайн поръчки в електронния магазин. След завършването си, Дяксов младши бе приет в университет в Англия и замина за Обединеното кралство, с което се постави и краят на първата електронна форма за пазаруване от „Венера Козметикс“.

Две години по-късно, Петър създаде нов онлайн магазин – fragrances.bg, в който да продава продуктите на семейния бизнес онлайн. Макар че вторият онлайн магазин беше по-добре структуриран, модерен и функционален, нещата се случиха много по-трудно, отколкото при първия опит. Конкуренцията вече беше по-голяма и налагането на бранда в Интернет  още по-трудно. В момент, в който търговията във физическите ни обекти започна да намалява, поради от икономическата криза, взехме решението да се разрастваме в дигитална посока.

Работата по онлайн магазина отне много време и усилия на цялата фирма. Петър имаше задачата да наложи онлайн магазина сред голяма конкуренция и да търси всевъзможни, алтернативни методи да го промотира. Това го подтикна да обърне поглед към дигиталния маркетинг и алтернативни методи за реклама. Фирмата ни се фокусира към онлайн пазаруването с цел популяризиране на бранда, без да цели печалба. Резултатите бяха забележими и посетителите на дигиталния магазина бързо нарастваха.

Развитието на "Венера Козметикс" в Интернет

Тежките времена за бизнеса у нас започнаха да отминават и дойде моментът за още по-усилена работа относно онлайн търговията на „Венера Козметикс“. Сайтът отново бе обновен, добавихме нови функционалности, стана по-бърз и лесен за ползване от потребителите.

2013-та се оказва паметна за електронния ни бизнес, защото след дълъг и неуморен труд, сайтът на „Венера Козметикс“ не просто започна да се появява на първа страница в Google.bg при ключова дума „парфюми“, но и да се позиционира на първо място, измествайки всички конкурентни уебсайтове. Това не ни накара да си вземем почивка или глътка въздух, а ни мотивира за още по-усърдна работа. През следващата година фирмата ни създаде  блог за маркова парфюмерия, в който даваме полезна информация и съвети не само на своите клиенти, но на всички потребители, които имат интерес към изисканите аромати. Проведохме и стажантска програма, като някои от стажантите продължиха на постоянна работа. В следствие на неуморната работа над блога, успяхме да изненадаме своите клиенти с издаването на цяла книга, озаглавена „Парфюмите от А до Я“. Тя може да бъде свалена онлайн напълно безплатно, но има и хартиено издание, което подарявахме на клиентите. Онлайн магазинът вече е преведен на английски и гръцки, а заедно с целия екип на „Венера Козметикс“ създадохме отделен онлайн магазин за клиенти от цял свят, които искат да се сдобият с оригинален марков парфюм на достъпна цена.

25 години не са малко време. Неуморният труд и упоритата работа успяха да превърнат семейната ни фирма „Венера Козметикс“ в предпочитана и доверена марка за луксозна, висококачествена парфюмерия. Работим само с дистрибутори на маркова парфюмерия в Европейския съюз, които гарантират 100% сигурност в произхода на предлаганите парфюми. Целта ни е  никога да не разочароваме клиентите си. Това е и нашето мото. Вярваме, че когато залага на качеството и радва клиентите си, всеки малък бизнес, може да стане голям.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn