• български
  • English

Венера Козметикс подкрепи благотворителна инициатива за събиране на книги

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn

bookbox_logo_color_bgВсяка година, в световен мащаб, стотици тонове дървесина се използват за изработката на голямо количество хартия, които се използват за производството на книги в огромни тиражи. За съжаление, отново всяка година, съществена част от книгите биват изхвърляни, въпреки стойността, която носят. Много редки и ценни книги изчезват безвъзвратно поради липсата на подходящи дарителски кампании за тяхното събиране и правилно преразпределяне.

Петър Дяксов, мениджър на „Венера Козметикс“, успява да улови тази липса и да създаде проекта „Кутия за книги“. Вдъхновен от подобни кампании, провеждани във Великобритания, където той е прекарал няколко години, Петър решава да оптимизира доброволческия труд в родния си град – Пловдив, и е твърдо амбициран да работи за разрастването на проекта в цяла България.

Целта на модерната кампания е да предостави на българските граждани нов начин, по който те да дарят старите си книги. Това ще се осъществи чрез поставянето на големи кутии (контейнери) на ключови места в град Пловдив. Всеки контейнер ще разполага с отвор, който позволява депозиране на книга. Даряващият няма да може да я изкара обратно, нито пък ще притежава достъп до останалите книги. Събраните книги ще бъдат качествено разпределени между хора и места, които се нуждаят от тях.

Проектът стартира през март 2014 година, с 3 кутии, поставени на централни локации в Пловдив – сградата на „Икономическа библиотека“ и „Hackafe”, ПУ „Паисий Хилендарски“ и „Търговска гимназия“ – Пловдив. Подобни инициативи са изключително успешни в Западна Европа и САЩ, което означава, че „Кутия за книги“ има голям потенциал и у нас, смята Петър Дяксов. „Кутия за книги“ има потенциала и амбицията да се разрасне в национален мащаб. Освен поставянето на повече кутии в Пловдив, контейнери ще бъдат позиционирани и на ключови места в останалите големи български градове.
bookbox-map-01

Очакванията от проекта за следващата една година не са никак малки. През кутиите за книги би трябвало да преминат над 5000 издания, които да бъдат дарени или преразпределени до крайните им точки. Сред оставените книги се очаква да бъдат намерени и някои редки екземпляри, чието възстановяване или преиздаване да бъде насърчено. За този период кампанията „Кутия за книги“ трябва да бъде добре разпознаваема на територията на община Пловдив, а броят на дарителите да се увеличава. Въпреки амбициозните цели, до момента има събрани близо 500 книги, а популярността на кампанията продължава да расте.

Съгласно успеха и придобития опит в града под тепетата, проектът ще бъде осъществен на други места в България. Има реалната възможност броят на кутиите да се увеличи поне до 15 броя, разположени в Пловдив, София, Варна, Бургас и Велико Търново. Поради разпространението на „Кутия за книги“ в страната, се предвижда и изграждането на интернет платформа с локацията на депозитните контейнери и повече информация за самата инициатива.

Инициативата „Кутия за книги“ е подкрепена от JCI България, AIESEC Пловдив, „Младежки глас“ – Пловдив, „Голям брат, голяма сестра“ – България, „Икономическа библиотека“ – Пловдив и Младежки уеб портал „Media Café“.

Повече информация можете да откриете на официалната Фейсбук страницата на проекта: www.fb.com/kutiyazaknigi

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn